Как са стартирали доставките на пица?


Историята им датира още от далечната 1889 г., а за в бъдеще се предвижда храната да ни бъде доставяна от роботизирани дронове

В период, когато не можем да си представим света без доставките на пица и дори в момента на много места това е единственият начин да се насладим на италианския специалитет, ние от екипа на Пица Паца ви връщаме назад във времето, когато започва всичко.

Интересен факт е, че първите данни за сервирането извън ресторанта и разнасянето на пица са от 1889 г. в град Неапол. Легендата разказва, че крал Умберто I и кралица Маргарита Савойска посетили италианското пристанище по това време. Височайшите особи много държали да опитат традиционната за региона храна, но кралицата не се чувствала добре поради нещо развалено, което преди това хапнала. Тогава, за да спаси положението се появил известният местен готвач Рафаеле Еспозито и създал специално за техни кралски величества пица с моцарела, босилек и домати, която наподобявала цветовете на италианското знаме. Тя, разбира се, нямало как да им се сервира в скромната пицария и затова самият Еспозито доставил кулинарното си произведение. Така първата по рода си доставка била записана в историята, а освен това новосъздадената пица останала известна като Маргарита в чест на кралицата.

Истинската революция обаче, започнала през 1945 г. в периода след Втората световна война. Космополитният Ню Йорк бил мястото, на което заведенията за първи път стартирали предлагането на пици за вкъщи. Те се съхранявали в отделни контейнери, улесняващи транспортирането им и запазването по-топли за максимално дълго време.

Само няколко години по-късно Лос Анджелис също направил крачка напред в доставките и ресторантите там популяризирали активно безплатната доставка до дома и офиса за клиентите си. С тези усилия на малките пицарии в големите градове започнала истинска промяна в начина на поднасяне на италианската храна.

Ако се придвижим още по-напред във времето, 60-те години на миналия век били тези, които поставили началото на ерата на бързото хранене. Тогава започнала да се оформя ясно и системата на модерните доставки. По това време всякакъв тип заведения за хранене вече предлагали услугата и това променило хранителната индустрия завинаги.

Следващата стъпка в историята несъмнено започнала през 90-те години и била свързана с популяризирането на Интернет пространството. Отначало хората смятали, че онлайн поръчките за пица са шега. Никой не вярвал, че всъщност може да поръча пица чрез уебсайт. Идеята, че влизаш в мрежата, избираш от качено меню и след това чакаш у дома, докато доставчикът почука на вратата, изглеждала абсолютно невъзможна за мнозина. Въпреки това днес – по-малко от половин век по-късно, никой не може да си представи свят без онлайн поръчки.

Такава възможност имат вече и клиентите на Пица Паца, които могат бързо и лесно да изберат през нашия уебсайт любимия вкус. За целта намерете предпочитаната опция от менюто в страницата, след което въведете необходимите данни за доставка и до 40 минути топлата и уханна пица, паста или лазаня ще бъде доставена от наш куриер до входната ви врата.

Казват, че бъдещето на доставките е в роботизирани дронове и електромобили без шофьор, но в момента силно препоръчваме да се доверите на нас, за да сте сигурни, че ще получите автентичния вкус на Италия в Пловдив!