Защо да поръчате Панчета и Прошуто в Pizza Pazza?


Ммм, бекон. Ако вече усещате неговия вкус в устата си само при споменаването му, то знаете, че този месен деликатес е невероятно апетитен, но и често пренебрегван топинг за пица. Но не и в Pizza Pazza! При нас главният майстор на тестените изкушения е съчетал италианската версия на бекона – панчета, с не по-малко любимото прошуто и всичко това е гарнирал с чери доматки, риган, моцарела и песто. Звучи като нещо, което не бихте желали да пропуснете, нали!?

Макар да не съществува официално регистрирана история за произхода на панчетата, има сведения още от 15-и век, в които подробно е описано използването на такъв тип сушени меса при дългите пътувания между различните точки по света. Най-вероятно този тип продукти били разработени с такава цел – да дават енергия и да осигуряват прехраната тогава, когато е невъзможно да се набави прясна храна.

По своята същност панчетата наистина много наподобява бекона и представлява свинско месо, взето от корема на животното, предварително осолено и след това поставено да се суши. Панчетата се консервира с много сол, но освен това при подготовката си получава и допълнителен вкус от редица аромати и подправки. Често това е смес, която включва чесън, мащерка, дафинов лист, розмарин, люспи от червен пипер и плодове от хвойна. Оставя се да престои така за период от около 3 месеца и след това е готова за консумация.

Два добре познати производителя на панчета в Италия са Piacentina (D.O.P.) от Емилия-Романя и Calabrese (D.O.P.) от района на Калабрия. Те се предлагат под закрилата на закона за „Защитено наименование за произход“ от Европейския съюз, който се състои от разпоредби, създадени за защита на местните продукти от конкуренция на неавтентични артикули, произведени в чужбина. Макар и да е подобна и постоянно сравнявана с американския бекон, между двата месни деликатеса има някои разлики, които ще отличим в редовете по-долу:

При бекона комбинацията, която спомага за изсушаването му, се състои основно от сол и захар, без допълнителни добавки. Той също така е студено опушено месо, което означава, че остава суров и преди употреба е добре да се обработи топлинно.

Освен различния процес на приготвяне, беконът и панчетата се сервират и по различен начин. Италианското месо първо се разделя на тънки филийки и след това на кубчета, а обикновено беконът се разрязва на по-широки ивици.

При поставяне в пици панчетата определено може да е звездата в рецептата, но и отлично се комбинира с други местни класики. Кремообразната моцарела перфектно допълва богатия и осезаем вкус на месо като в същото време потушава силната солена нотка, а свежите подправки спомагат, за да усетите в най-голяма степен аромата на качествения деликатес. При нас сме избрали да я съчетаем и със сварения вариант на другия най-обичан италиански месен специалитет – прошуто котто.

Двете вкусотии се приготвят от различни разфасовки свинско месо, но панчетата е с по-високо съдържание на мазнини. Доста солени са на вкус, така че винаги е добре да бъдат балансирани в рецепти с някакъв вид сирене. В комбинация ще се харесат на всички, които предпочитат пицата им да е по-засищаща и не са толкова фенове на зеленчуци и прекалени подправки върху нея.