3-те най-поръчвани пици от Pizza Pazza


Не можем да си представим света без пица и едва ли имаме нужда от специална дата, за да почитаме уникалния италиански специалитет, но 9-и февруари е официално провъзгласен за Международен ден на пицата и се отбелязва във всички части на света.

Всъщност, историята на вкусното тестено изделие не започва точно от Италия, тъй като подобен тип „плоски хлябове” с топинги са били консумирани още от древните египтяни, римляни и гърци. Най-често отгоре те поставяли добавки като зеленчуци, картофи, зехтин и подправки.

Модерната пица, каквато я обичаме всички днес, се появява за пръв път едва през 18 в. в Неапол и представлявала кръгло и плоско хлебче, което е било храна основно за бедните и селяните. Те имали нужда от евтино ястие, което може да се консумира бързо и на крак. Едва в края на века пицата започва постепенно да придобива популярност. С годините се превръща дори в туристическа атракция, тъй като посетителите на Неапол смело посещавали по-бедните райони на града, за да изпробват местния специалитет.

Днес пицата е една от най-предпочитаните храни в световен мащаб и почти няма човек, който да устои на аромата ?. Тя дължи популярността си на многобройните вариации и начини, по които може да бъде приготвена, както и на разнообразните топинги и добавки, с които може да експериментирате.

Затова днес – в чест на нейния празник, ние от екипа на Пица Паца подготвихме за вас селекция от най-поръчваните ни пици. И макар че ние препоръчваме всеки път да опитвате по нещо ново, съвсем ясно се открояват три всеобщи любимеца, които разкриваме веднага:

Третото почетно място в сърцата на нашите гости заема изкусителното съчетание на Панчета и прошуто. Панчетата е вид бекон, който се приготвя от специално селектирани италиански прасета. Стриктно се следи както за възрастта на животните, така и за качеството на самото месо. За нейно родно място се сочи гастрономическата столица на Италия – Болоня. Прошуто пък е друг прочут в цял свят италиански деликатес, който тук е използван във варен вариант. За производството му също се отглежда специална порода прасета, а произходът му може да проследим до района на Парма. Двата вида свинско месо перфектно се съчетават с млечния вкус на моцарелата и сос песто за неповторим шедьовър, любим на всички любители на месните продукти.

Сребърният медал е за една от най-поръчваните пици изобщо в световен мащаб – Маргарита. Тя се приема за златен стандарт и е приготвена за първи път от неаполитанския шеф-готвач Рафаеле Еспозито за кралското семейство на Италия и кръстена на кралица Маргарита. За рецептата й са използвани съставки в цветовете на италианското знаме: босилек, моцарела и доматен сос. Макар и наглед без много добавки, гарантираме, че тя е всеобщ любимец и няма човек, който да не се е върнал за още, щом веднъж я опита в Pizza Pazza.

Пеперони и саламе пък безспорно е най-поръчваната пица при нас и явно сред клиентите ни има много почитатели на пикантния салам, любим на италианците от векове. Той се приготвя от подбрано свинско месо, има деликатно опушен вкус и директно ни пренася в любимата слънчева Италия! Този тип салами с по-силен подправков аромат са изключително предпочитани в Ню Йорк и се смята, че за първи път са използвани като топинг в пицариите на Ню Йорк в началото на 20-и век заедно с първите италиански имигранти.

А вашият любимец от нашето меню спечели ли си място в челната тройка?