Днес ще отличим разликите между двата вида и ще разкрием коя е по-вкусна и полезна

Пастата е една от най-любимите храни на всички и почти няма човек, който да няма свой предпочитан вариант от тестеното изделие. Тя има дълга история и за произхода ? често се спекулира. Освен Италия, традиции в приготвянето на паста имат още Япония и Китай, но почти всяка страна може да се похвали със своя уникална...

Към статията

Знаем, че сред нашите клиенти има любители на пицата, които с удоволствие биха изпробвали някоя интересна рецепта у дома. Но се оказва, че някои неща е по-лесно да се кажат, а не да се направят, защото по целия свят тайните за приготвянето на перфектното тесто за пица са едни от най-добре пазените.

Въпреки това, екипът на Пица Паца реши днес да сподели с вас някои тънкости и съвети, които ние при...

Към статията

Французите не са единствените европейци, които умеят да правят вкусно сирене. Италианците също предлагат на света кремообразни творения от векове, като млечните им продукти са не по-малко вкусни и изкусителни. Могат да се похапват върху или като пълнеж на тестени изделия, пица и салати, но са подходящи и за самостоятелна консумация. Италианската кухня е предпочитана от голяма част от българите, т...

Към статията

Едва ли някой от нас би отказал парче пица, но често пропускаме да опитаме нещо също толкова вкусно и дори още по-лесно за похапване, особено в движение. Приготвено по същия начин като любимия италиански специалитет, калцонето превръща гарнитурите и топингите в пълнежи, а перфектно омесеното и изпечено тесто – в полумесец, който съдържа много по-голямо разнообразие и количество от най-предпочитани...

Към статията

Любимата на всички италианци храна – лазанята, има своята интерпретация в почти всеки регион на страната, както и извън границите на Италия. Тя толкова хранителна и комфортна за похапване, че винаги носи на масата усещане за домашен уют и топлина.


Приготвянето и в дома е жест на истинска любов, тъй като включва редица трудоемки стъпки, плюс огромна доза търпение, особено ако приготвяте тестеното...

Към статията

Сосът Arrabbiata е типично римски сос. В основата на приготвянето му стои комбинацията от прости съставки – пресни домати, олио, чесън, лют пипер и сирене пекорино, но именно тази семплост го превръща в един от специалитетите на кухнята от региона на Лацио, Рим. Взривяващият му вкус, главно поради употребата на лют червен пипер, предизвиква незабавно зачервяване на лицето на похапващите го, точно...

Към статията

Произходът на думата лазаня може да се проследи чак до Древна Гърция. Това, което похапваме с удоволствие днес, произлиза от думата „laganon“, която е название за първата форма на паста. Тя представлявала плоски листове тесто, нарязани на тънки ивици. Както можете да очаквате, лаганон-а няма нищо общо с типичната лазаня. Той е съдържал единствено слоеве паста и сос без традиционни италиански съст...

Към статията

Чесънът е един от продуктите, за който мнозина смятат, че е като синоним на италианската храна. Понякога, особено извън пределите на Апенините, той се използва толкова много, че вкусът му доминира в цялото ястие. Това обаче, съвсем не е правилният начин и дори може да предизвика обратния ефект. Истината е, че в Италия чесънът се използва съвсем умерено (предимно в южната част) и в този случай може...

Към статията

В света на гурме храните има едно съкровище, което в буквален и преносен смисъл си струва теглото в злато. Трюфелът и особено високо цененият бял сорт, обикновено е твърде скъп за използване в приготвени у дома ястия, но изключение правят определени части от Северна Италия и Умбрия, където „тартуфите“ са ключова съставка в местните гозби.

Някога се е смятало, че трюфелите растат на места, където ...

Към статията

Не можем да си представим света без пица и едва ли имаме нужда от специална дата, за да почитаме уникалния италиански специалитет, но 9-и февруари е официално провъзгласен за Международен ден на пицата и се отбелязва във всички части на света.

Всъщност, историята на вкусното тестено изделие не започва точно от Италия, тъй като подобен тип „плоски хлябове” с топинги са били консумирани още от дре...

Към статията